De 7 oorzaken waarom jij slecht slaapt

En hoe je weer wél goed kan slapen!

Hoe ontstaan slaapproblemen? Hiervoor zijn veel verschillende oorzaken te bedenken. In dit artikel laten we de 7 meest voorkomende oorzaken van een slechte nachtrust terugkomen, en vertellen we hoe je wel weer goed kan slapen!

Wanneer slaap je slecht?

Slaap je meer dan 2 keer per week slecht? Dan mag je spreken van een slapeloosheid. Vaak heb je dan last van het slecht inslapen en lang wakker liggen, word je 's nachts vaak wakker of ben je te vroeg wakker. De problemen van slapeloosheid zijn dan ook goed op te merken. Zo zijn een aantal ingrijpende gevolgen; Energieloos, slaperig en vermoeidheid, prikkelbaar, slechte concentratie en vermindering van prestaties.

24% van de mensen slaapt slecht

1. Stress op werk of thuis 

Stress kan in vele verschillende vormen voorkomen. Zo is een gebruikelijke oorzaak van stress de druk op werk. Maar ook ziekte of overlijden, ongeregeldheden en ruzies, en een te volle agenda leiden vaak tot stress.

Stress is eigenlijk een spanning. Je lichaam heeft spanning nodig om optimaal te kunnen functioneren. Dit geeft je lichaam energie en actie! Op het moment dat je lichaam teveel van deze prikkels binnen krijgt, leidt dit op lange termijn tot stress. Dit resulteert vaak weer tot klachten zoals vermoeidheid, slecht inslapen, piekeren en onvolledige nachten.

2. Lichamelijke aandoening (pijn of irritatie)

Pijn of irritaties kunnen jouw slaap enorm in de weg zitten. Pijn bestaat in ontelbaar veel vormen. Met de meeste vormen van pijn ondervind je ook snel slaapklachten. Deze problemen zijn vaak wat lastiger of enkel medisch op te lossen. Irritaties daarin tegen zijn vaak snel en eenvoudig op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan irritaties in de luchtkwaliteit, hooikoorts, jeuk. Deze zijn vaak op te lossen met simpele ingrepen in de slaapkamer. (Ga hier naar de oplossing)

3. Slaapapneu 

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij sprake is van ademstilstand tijdens het slapen. Een apneu is een pauze van de ademhaling die ten minste 10 seconden duurt. Iedereen heeft wel eens apneus in zijn slaap. Er is pas sprake van het slaapapneusyndroom wanneer je vaker dan 10 keer per uur ademstilstanden hebt. Slaapapneu gaat vaak samen met snurken. Door apneu kunnen je hersenen te weinig zuurstof krijgen. Als dit gebeurt, geven ze een alarmsignaal af. Door dit alarmsignaal ga je minder diep slapen of word je zelfs helemaal wakker. Vanaf dat moment is je luchtweg weer vrij. De slaap kan weer worden hervat, maar door de vele apneu aanvallen zal nooit een diepe slaap bereikt worden. Hierdoor ontstaat onder andere vermoeidheid en concentratieverlies overdag.

4. Alcoholgebruik

Het gebruik van alcohol voor het slapen gaan kan leiden tot een vermindering van de effectieve nachtrust. Door (te veel) alcohol voel je je sneller draaierig, misselijk en onrustig. Dit beïnvloed je de diepte en lengte van jouw slaap. Drink je toch een keer alcohol? Als je nog goed wilt slapen, adviseren wij maximaal 2 glazen alcohol, verspreid over de avond. Drink uiterlijk vier tot ze uur voor het slapen gaan je laatste glas alcohol. 

5. Oncomfortabele slaapplek

Slaapproblemen kunnen veroorzaakt worden door veel externe oorzaken. Een van de meest voorkomende oorzaken is een oncomfortabele slaapplek. Wanneer je niet investeert in een goed bed en een goed kussen, zal dit jouw slaap beïnvloeden. Je lichaam heeft de rust nodig. Deze rust krijg je door in een comfortabele houding te liggen gedurende de slaap. Een oncomfortabele slaapplek of houding zorgt vaak voor het wakker worden 's nachts, en beïnvloed de stemming gedurende de dag.

6. Geluids- en lichthinder

De hinder van hard of schel geluid zorgt er vaak voor dat je moeilijk in slaap valt, of vaak wakker wordt 's nachts. Het geluid is een storende factor voor jouw rust. Het is belangrijk om het geluid te dempen of te omzeilen met ander geluid. Dit kan doormiddel van bijvoorbeeld een Witte Ruis Machine (lees hier meer)

Teveel (hard) licht in de kamer maakt het voor de ogen heel moeilijk zich over te geven aan het donker. In een donkere ruimte krijgt jouw biologische klok een seintje dat het tijd is om te gaan slapen. Wanneer er teveel licht in de ruimte is, krijgt jouw lichaam dat seintje ook niet. Een zacht of warm licht nachtlampje hierin tegen kan de rust voor de ogen bevorderen, waardoor je sneller in slaap valt.

7. Verstoorde biologische klok

Wanneer jouw biologische klok in de war is, leidt dit vaak tot slapeloosheid. Je lichaam weet niet meer wanneer het tijd is om actief te zijn of om te slapen. Zo kan je klaarwakker zijn wanneer je wil gaan slapen, of slaperig en moe wanneer je moet werken. Dit kan veroorzaakt worden door onregelmatig werk of een jetlag.

De oplossing tegen slaapproblemen 

Omdat ruim 24% van alle Nederlanders dagelijks slaapproblemen ervaart, hebben wij van Boostiv een uniek assortiment ontwikkeld om dit percentage naar beneden te halen. Wij vinden dat iedereen de kans moet krijgen om te genieten van een van de belangrijkste delen van de dag: Slaap. 

Een van de producten die wij ontwikkeld hebben is de Boostiv luchtreiniger. Een goede gezonde luchtkwaliteit is belangrijk om het slaapcomfort te verhogen. Niemand wilt namelijk in een muffe, stinkende of stoffige kamer te slapen.

Een andere optimalisatie is een Witte Ruis Machine. De Witte Ruis Machine van Boostiv speelt gedurende de hele nacht rustgevende zachte geluidseffecten. Dit apparaat dempt de geluiden van buiten af, en vervangt ze met rustgevende geluiden zoals een knisperend haardvuur, het geluid van de zee of of het geluid van een ruis. 

Een nieuwe ontwikkeling is de Boostiv Pulse. Doormiddel van een nieuwe pulsen techniek worden slaap- en ruststoffen in de hersenen aangemaakt. Hierdoor val je veel sneller in slaap, en is het eenvoudiger om de hele nacht door te slapen.